Leeghwaterlijn > Waarom de Leeghwaterlijn?

Waarom de Leeghwaterlijn?

Als Purmerends creatief collectief zijn wij gevestigd in De Creatieve Hoek op de Westersteeg 22. Dit pand was voorheen een oude paardenstal en pakhuis en is getekend door één van de bekendste Purmerendse architecten J.J.P. Oud.

Als collectief houden wij ons bezig met communicatie in de breedste zin van het woord: van strategie tot realisatie.

Tevens zijn wij van mening dat Purmerend te weinig doet met haar rijke historische verleden waarin de marktfunctie maar zeker ook het gevecht met en tegen het water een grote rol spelen.

Wij beschouwen de droogmakerijen van de Purmer, Wijdewormer, Schermer en de Beemster als wereldwonderen en daar moeten we ons in Purmerend, van jong tot oud, maar eens bewust van worden.

In 2022 is het per slot van rekening 400 jaar geleden dat de Purmer werd drooggelegd.

Met de Leeghwaterlijn willen wij onze gedachten & ideeën over de historie van Purmerend in relatie tot de droogmakerijen met jullie delen.

Hoe kunnen we in 2018 creatief met onze historie omgaan? Zie deze site dan ook als een creatieve meltpot van ideeën / inspiratie en dromen van een creatief collectief.

Meer concepten

Leeghwater Molen

Leeghwater bouwde zelf een achtkantige oliemolen in De Rijp en wordt gezien als uitvinder van de bovenkruiers: een molen waarbij het kruiwerk om de wieken op de wind te zetten zich bovenin de molenkap bevindt. Dit typ...

Lees verder

Leeghwater Paviljoen

Vanaf 1500 ontstond in toenemende mate een sterke behoefte aan landbouwgrond ten noorden van Amsterdam. Dankzij nieuwe technieken was het mogelijk om meren droog te leggen. Dit gebeurde door middel van bemaling door w...

Lees verder

Educatie

Ons educatieve uitgangspunt is: educatie staat gelijk aan beleving! Ontdekken en ervaren staan centraal bij de Leeghwaterlijn. Onze geschiedenis wordt pas echt duidelijk als je door de Leeghwater Experience loopt, uit...

Lees verder